Ciekawe nazwy ptaków

Jastrząb gołębiarz, istniejący także pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to sporych rozmiarów ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które upodobał sobie ten gatunek ptaka do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego występująca na północnej półkuli globu ziemskiego.

Jastrzębia gołębiarza spotkać można więc w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych obszarach Afryki. Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważyć można tylko i wyłącznie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki żyjące w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej i Azji wyruszając w kierunku obszarów, które charakteryzują się nieco bardziej sprzyjającym klimatem.

Ptaki

W Polsce jastrząb gołębiarz występuje niezwykle nielicznie, a mająca tu miejsce zima jest dla niego powodem do dalekich podróży, podczas których poszukuje wystarczająco łagodnego klimatu. Powierzchnia ciała dorosłych ptaków jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. W innym kolorze jest z kolei spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Stanowi to niezwykle charakterystyczną cechę wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza.

Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których wierzch ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastępują plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody. Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się wielkością. Jednakowo długość ciała, długość ogona jak również rozpiętość skrzydeł ma większe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz jest samotnikiem, który towarzystwa poszukuje tylko podczas okresu godowego. Jego skryty i tryb życia i milczące usposobienie to następne cechy, które są rozpoznawalne dla tego właśnie ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *